rehlah tabadul thaqafi

Posted by bosz Tuesday, 15 July 2008

seorang sheikh di masjid Ulu Jamek Bursa Turki

assalamualaikum...





selepas pagi tadi tak dapat masuk cc yang best.. malam nie sanggup tak tido untuk masuk ke cc yang best..huhuh.. siap ajak reramai masuk cc nie untuk meneman.





alhamdulillah saya telah selamat sampai ke tanah air kedua selepas malaysia iaitu Mesir.. setelah berhari hari di negara turki.. memang banyak perbezaan yang dapat dilihat setelah lapan hari merantau di negara Turki. macam macam la bezanya antara negara mesir-malaysia dan turki





perbezaan yang ketara adalah dari sudut perangai kita sebagai manusia dan hamba Allah.. iman kita dapat di lihat dari perangai dan perbuatan kita.. di negara semaju dan sebersih turki ..memang payah nak nampak sampah dan negaranya cukup bersih..sehinggakan nak buang sampah merata rata pon macam bersalah..memang bersalah pon.





tetapi perasaan segan dan malu untuk membuang sampah merata rata itu seolah olah hilang bila berada di kota kaherah yang apabila ada sampah ditangan dengan mudah kita melepaskan nya tanpa bersusah payah mencari tong sampah.. kalau carik pon tak tentu jumpa lagi.. silap sapa agak nya?tepuk dada tanya iman.


kebersihan sebahagian daripada iman





ntah.





Turki





satu negara yang cukup menyenangkan bilamana saya mula mula menjejakkan kaki,... setelah hampir dua jam di dalam flight Turkish AIrline.. segala letih dan penat terubat dengan melihat keindahan bandar Isketambola (Istanbul la)





cukup cantik dan menyegarkan..udara yang nyaman


pemandangan yang menyelerakan..


sehingga kelipan mata tak berhenti henti menikmati pemandangan yang telah lama di nantikan


lensa kamera tak berhenti henti merakam setiap detik perjalanan


sampai habis bateri





8 hari yang cukup membahagiakan bilamana dilayan seperti tetamu agung yang cukup istimewa..





kami seramai 16 orang pelajar malaysia di mesir telah di pilih untuk di support segala perbelanjaan seperti makan , penginapan dan pengankutan serta tiket di sana. yang perlu kami bayar hanyalah tiket kapal terbang pergi dan balik bernilai USD 400.. cukup murah kalau nak dibanding kan dengan segala apa yang kami dapat dan dilayan itu...





kalau nak ikut belanja poket sendiri untuk semua tempat yang kami lawati dan makan minum penginapan..USD 1000 pon belum tentu cukup lagi... tak caya tanya 15 orang lagi yang pergi ke turki tuu...





mesti kamu tanya sapa yang support??





ntah.





tapi di mesir nie wakil dari markaz lughah @markaz nil.. derang la yang support.





semoga Allah merahmati semua pihak yang telah menaja hampir 3/4 perbelanjaan kami di Turki





"Allahu rozoson wa koruson" (bahasa turki)





semoga Allah merahmati dan memelihara kamu semua





tasyakuler deris (kami semua ucap thank you)





*tak larat nak citer semua hal lapan hari dalam satu hari ..bukan satu hari..satu jam tak sampai saya di cc nie.. nak tau mai rumah laaa





ok....


















1 Comment

  1. Anonymous Said,

    alhamdulillah....dapat baca blog kamu nie pun dah dapat rasa betapa seronoknya kamu dapat melawat negara turki tu... klau ada masa nanti kita pi sama2 pulak...heheheheee

    Posted on 5:42 am, July 16, 2008

     

Pengunjung

Kawan Kawan Bosz